петък, 30 октомври 2015 г.

Хелоуин - лакомство или номер

Както за всичко, което се сетите има поне две мнения, така е и за този празник. Безмислено е да се опитвам да увещавам тези, които са против него в обратното. Дали да празнуваш или не е личен избор. Някои хора го правят от любов към децата си, макар самите те да са против Хелоуин. Усмивките и щастието на малките са най-важното за един родител, а това не пречи да ги научим да празнуват и 1 ноември. 
Хубаво е да има поводи за празнуване, така, че Вие избирате!
А какво всъщност е Хелоуин?

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни ВеликобританияИрландияКанада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.
Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.
Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.
Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.


Помните ли доброто духче :) ?Източник: Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар